logo
  • 0
    1. Jelenleg üres a kosarad.
notfound

Ha nem jól kalkulálsz, akkor botlás lesz

Dupla, meg tripla, meg tizenötszörös felkiáltójellel mondom most ezt neked. Mert nem a következő – negyedévedet, évedet, szezonodat – határozza most ez meg, hanem a vállalkozásod következő 20-25 évét.

Feltételezem, hogy neked mint vállalkozó, semmi újat nem mondok azzal, hogy ha nem számolsz jól a vállalkozásodat meghatározó változókkal, illetve, ha nem úgy tekintesz bizonyos dolgokra, amelyek meghatározzák a vállalkozásod életét akkor könnyen csukafejest ugorhatsz egy nagy adag romlott szilvásbukta főzelékbe.

Nézzünk egy konkrét példát.

Van egy állandó növekedésed, ez a növekedés pedig egy állandó finanszírozást feltételez, mert egyre nagyobb mennyiségű – alapanyagra, cserealkatrészre, árura, munkásra és még százhuszonnégyezer egyéb – erőforrásra van szükséged. Ha ezekkel rosszul kalkulálsz, akkor bekerülsz egy olyan rókacsapdába amiből vagy kijössz jól és egészségesen, vagy pedig igen csak drágán és megszenvedve. 

Ha nem jól kalkulálsz…

Szóval, ha rosszul időzítesz egy új projekt vagy technológia beindításával, akkor könnyen elcseszhetsz egy egész félévet, évet, partnert, befektetést és hasonló nagyon fontos tényezőket, amik meghatározzák a vállalkozásod működését.

Felelős cégvezető vagy. Megnézed, hogy kivel akarsz dolgozni. Megnézed, hogy ki a célpiacod. Sőt, talán te már kéköves karatés cégvezető vagy és azt is megnézed, hogy ki az abszolút ideális célközönség számodra, sőt azt is, hogy milyen az abszolút ideális ügyféljelölt számodra, akivel neked érdemes lenne dolgoznod. 

Régen is ekkora szakadék volt a generációk között?

Most lépjünk egy lépéssel hátrébb és nézzük meg, hogy mekkora a különbség a 200 000 évvel ezelőtti nagyapa és unokája érdeklődése, kultúrája, céljai kapcsán. Legyünk őszinték, hogy ezelőtt párezer évvel nem volt akkora különbség a nagyapa és unokája víziója, célja és kihívása között. Viszont, ha most visszarepülünk a jelenbe, akkor azt látjuk, hogy mára már sokkal jobban felgyorsultak a dolgok és már nem jelenthető az ki, hogy azonosak lennének az érdeklődések, problémák, stb. 

Miért mondom én most neked ezt? – Azért mert a jelenkor megkívánja, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítsunk a generációk közötti különbségekre.

Steigervald Krisztián – generáció kutató arról mesél, hogy Japánban egyre nagyobb gondot jelent az IDŐSKORI bűnözés, mivel az életüknek abba a szakaszába kerültek, amikor unatkoznak és ennek enyhítésére elkezdtek bűnözni. Nos, mivel egy 90 éves nénikét nem annyira bonyolult feladat elkapni, ezért a börtön lakóinak jelentős része nyugdíjas. Viszont a börtönök arra nincsenek felkészülve, hogy az ennyire idős emberekkel mit kellene ott csinálni. Nem tudják, hogy milyen börtönmunkát végeztessenek velük, illetve egészségügyi kérdések merülnek fel. A börtön azért nem erre az idős generációra van kitalálva. 

Ezek a generációs különbségek pedig nem csak az intézmények számára tudnak fejfájást okozni, hanem a vállalatod számára is. 

Illetve ez a nagy különbség nem csak a legfiatalabbra és a legidősebbre érvényes, hanem bármelyik bármelyikre. 

Mit jelent ez számodra?

Azt, hogy neked a partnereid, munkatársaid, ügyfeleid mostanra egy nagyon-nagyon széles skálán vannak elszórva és ezután csak még inkább szélesedni fog ez a skála. Ez pedig nagyon sok új változót fog behozni a vállalkozásod életébe, ami miatt sokkal jobban oda kell figyelj a kommunikációdra. 

Ebből azt kell megértsd, hogy egy 20 és 50 éves munkatárs, ügyfél, beszállító stb.: 

  • nem ugyanúgy kommunikál, ír, fogalmaz.
  • nem ugyanaz motiválja.
  • más technológiai kihívással néz szembe.
  • más a tanuláshoz való hozzáállása. 
  • más a konfliktus kezelése.
  • más az innovációhoz való hozzáállása.

Ez olyan, mintha egy olyan éttermet működtetnél, aminek az egyik ajtaján bejön egy kanibál, a másikon pedig egy olyan személy aki csak Michelin csillagos éttermekben eszik.

Fő üzenetem:

Ha nem jól kalkulálsz a vállalkozásod változóival, akkor botlás lesz.

Ha pedig segítségre van szükséged a kalkulálásban, akkor jelentkezz itt és felvesszük veled a kapcsolatot.

 

#generációskülönbségek #kalkuláljjól #változnakadolgok

Iratkozz fel a hírlevelünkre és AJÁNDÉKBAN részesülsz!

Marketingiskola