logo
  • 0
    1. Jelenleg üres a kosarad.
notfound

Pozicionálás? A női sport bár

Miért ne lehetnénk a vezetés-közbeni „kurtos kolács” evés erdélyi világbajnokai? Verstappen, Hamilton vagy Alonso hiába világbajnokok a maguk játszóterén, nyomunkba sem érhetnek…

Amióta hasonló rendeltetésű értékek versenyeznek a piacon, a legjobb stratégia, ha úgy versenyzel, hogy egy saját ligát alapítasz és a saját ligádban, egyedüli indulóként, meglehetősen nagy fölénnyel nyered meg a versenyt.

Pl. ez a kis étterem azt mondja, hogy:  Sportbár a női sportok szerelmeseinek!

(a kép forrása: itt)

Saját ligát alapított!

Innen kezdve nem versenyez a sztárséfekkel, nem versenyez a sokkal jobb kilátással rendelkező éttermekkel, nem versenyez világbajnok koktélkészítőkkel, a gyorsabb vagy csicsásabb, vagy modernebb, vagy bármilyen szempontból, bármilyen más előnnyel rendelkező éttermekkel. Kinevezi magát A… mondom „A” Női Sportok, Portlandi (városka az USA-ban) Sport bárjának és azonnal a dobogó legfelső fokán találja magát. 

A városkának (Portland) kb. 600 000 lakosa van. Nem célközönsége „mindenki”. 600 000 embert évente egyszer sem tudna megetetni. Lehet, hogy Portland lakosságának 50%-a látott életében egyszer már valamilyen sportot és az is lehet, hogy annak is csak 1%-a rajongója a női sportoknak. Lehetséges, hogy ez „csak” 3000 fő. De legyen fele: 1500 fő. 

1500 fő, aki a női sportokat szeretni vagy valami kötődése van hozzá.

Nem kell 600 000 embert bombázni marketing üzenetekkel.

Csak a jól meghatározott 1500 személyt kell megtalálni és megszólítani. Furcsa mód valamilyen női sporteseményen fogod megtalálni őket. Egy foci vagy éppen kosármeccs és 3 nap alatt a célközönséged felének – 750-nek a kezébe juttatsz egy szórólapot, kupont. 

Nem kell akciós salátát vagy koktélt promózni, hanem azt kell mondani:

„A barátod, szereti a női sportokat?” – itt az elsődleges célközönség rögtön ráismer a barátjára, barátnőjére. „Szervezz nálunk meglepetés szülinapot neki!” 

1. Mindenki, aki szereti a női sportokat megjegyzi, hogy ez az étterem az Ő étterme. „Ez ismer engem, ez rólam szól.”

2. Az összes olyan ember, akinek van olyan ismerőse, aki imádja a női sportokat, pontosan tudja: „Az az étterem a barátom, ismerősöm étterme!”

Ezt az egész „alapíts egy ligát és légy ott te az első három helyezett” a marketingben pozicionálásnak nevezik. 

Egy jól pozicionált cég:

1. Könnyen tud ügyfeleket elvenni másoktól.

2. Nagyon nehéz tőle ügyfeleket elvenni.

3. Magasabb árat tud érvényesíteni a piacon.

4. Pofonegyszerű, nagyon éles, frappáns marketing üzenetet megfogalmazni.

És erdélyben? Tudsz jól pozicionált cégeket? 

Lassan 2 évtizede szajkózom, hogy csinálni kellene egy autósiskolát nőknek. Kiemelkedően türelmes, kedves oktatókkal, patika tisztaságú, körömlakk színű autókkal. Milyen lenne az „autóvezetés oktatás rettegőknek”? Mindenkinek van 2-3 olyan ismerőse, aki szeretne vezetni, de egyszerűen fél.

Pozicionálj, ne versenyezz. 

Pozicionálj és ne a Chat GPT-t fáraszd, hogy valami normális reklámszöveget írjon neked.

Pozicionálj, pozicionálj, pozicionálj. 

#pozicionálj #tűnjkiatömegből #kezdelmégma

Iratkozz fel a hírlevelünkre és AJÁNDÉKBAN részesülsz!

Marketingiskola